Hondentraining: Aan de kant!
Geplaatst: 12/09/2016
Plaatsmaken voor andere passanten is een belangrijk onderdeel van de wandeletiquette.
Daarom gaan we in deze nieuwsblog even ‘aan de kant’.
NETJES ZITTEN
Om ‘snelverkeer’ als hardlopers en (race)fietsers te laten passeren, is het handig als je hond even netjes in de berm plaatsneemt. Daar blijven staan kan, maar een ‘zit’ is voor voorbijgangers een duidelijker signaal dat ze zijn opgemerkt en dat de hond even onder appèl is gezet, zodat ze veilig kunnen inhalen. Houd er wel rekening mee dat niet alle honden het prettig vinden in nat gras te gaan zitten en liever de drogere rand van de weg opzoeken.
VEEL DOEN Het klinkt heel simpel, maar de hond leren ‘aan de kant’ te gaan is vooral een kwestie van gewoon veel doen. Nadert er een passant? Roep de hond, neem hem als hij bij je is met een duidelijke armzwaai, die je straks ook op afstand kunt gebruiken, mee de berm in en laat hem daar met een ‘aan de kant!’ zitten en wachten tot de voorbijganger is gepasseerd. Hef het blijf-moment daarna op met een ‘okay!’, waarbij je wat lekkers in de berm kunt strooien. Doe dat in tegengestelde richting van de loop- of rijrichting van de passant, zodat je zeker weet dat je hond niet alsnog, hoe vriendelijk dat misschien ook is bedoeld, de achtervolging inzet. |
DANK JE WEL!
Blijf in het begin dicht bij de hond om hem te helpen en te begeleiden. De kracht zit in de herhaling: niets is mooier dan te zien dat de hond op je ‘aan de kant’ uiteindelijk zelf de berm opzoekt en daar gaat zitten. Een passant die daarop ‘dankjewel!’ roept of zijn duim opsteekt, zorgt voor de kers op de taart. Let wel op dat je aandacht niet verslapt als de voorbijganger met bijvoorbeeld een ‘wat is hij goed opgevoed!’ het gesprek aangaat, want dat is vaak net het moment dat je hond de oefening even vergeet.
SEIN VEILIG
Het is prettig als je hond automatisch ‘aan de kant’ gaat, maar minder fijn als hij na het passeren van de voorbijganger besluit ook zelf weer op te staan. Dat kan namelijk gevaarlijk zijn als er nog meer verkeer nadert. Leer hem daarom dat hij echt pas op uw‘okay!’ van zijn plaats mag komen. Net als bij de spoorwegovergang,eigenlijk: altijd wachten op het sein veilig. Er kan nog een voorbijganger volgen!
Auteur: Judith Lissenberg
Dit artikel is eerder verschenen in het blad Onze Hond