Column | Is een kat te trainen?
Geplaatst: 11/03/2021
Door Yvonne Lindemans, gedragstherapeut voor katten
|
SENIOREN CHECK Ik hoor je al denken: ‘trainen” …… een kat? Jazeker, niet alleen honden zijn te trainen maar katten ook. Meestal is het zo dat de kat zijn baasje traint maar in dit geval moest Gijs weer wat leren. foto: Gijs in reismand |
- REISMAND TRAINING
Als eerste zijn we begonnen met het herhalen van de reismand training. Gijs heeft ooit een klein trauma met de reismand opgelopen. Door regelmatig met hem te oefenen om de reismand in en uit te gaan en daar leuke en lekkere dingen aan te koppelen, gaat dat inmiddels erg goed. Gijs loopt zelf op commando zijn reismand in, gaat dan zitten en blijft rustig wachten. Autorijden blijft hij nog steeds heel vervelend vinden.
- Bij een seniorencheck wordt ook een bloeddrukmeting en bloedonderzoek gedaan. Bloeddrukmeting kon ik niet oefenen, maar wel het druk uitoefenen op zijn poot. Voordat bloed afgenomen kan worden, wordt eerst een stukje vacht op zijn poot weggeschoren. Ook dat kon ik oefenen aangezien ik een tondeuze in huis heb. Ik heb niet echt zijn pootje thuis geschoren, maar wel eerst op afstand de tondeuze aangezet (achter mijn rug), daarna toen hij er niet op reageerde de tondeuze tevoorschijn gehaald en deze bij zijn poot gehouden.
STILLIGGEN
Aangezien ik haast zeker wist dat Gijs artrose zou hebben wilde ik dat toch ook zeker weten en zou er een röntgenfoto genomen worden. Dat betekent ook dat hij stil moet liggen. En dat was nog wel een dingetje. Hoewel het niet helemaal lukte, was hij wel voorbereid op het tegenhouden van zijn lijf als hij wilde bewegen. Zo ben ik haast een week of twee bezig geweest om hem voor te bereiden op een bezoek aan de dierenarts. Ook al bereid je een kat hierop voor, het blijft spannend voor hem. Hij wordt uit zijn vertrouwde omgeving (territorium) gehaald, er zijn allemaal vreemde geuren om hem heen en allemaal mensen die hij niet kent die van alles met hem gaan doen.
Maar dit voorbereiden heeft hem echt heel veel stress gescheeld. En zijn beloning was natuurlijk iets wat hij heel erg lekker vind, namelijk kattenmelk. Hij krijgt dat nooit zomaar, maar alleen als hij dat echt verdiend heeft. Tijdens het prikken bij de dierenarts kreeg hij een flinke hoeveelheid melk waarmee hij erg tevreden was en rustig bleef zitten. Al met al is het goed geweest. Gijs heeft inderdaad artrose en bovendien bleek zijn schildklier te snel te werken. Dus dat is pilletjes slikken voor de rest van zijn leven, maar met zo af en toe een controle kan hij daar prima mee leven.
Het oefenen of trainen zoals ik het altijd noem werkt het beste als je in hele kleine stapjes knipt wat je wilt bereiken en niet te snel wilt gaan. Belonen is het toverwoord bij dit soort oefeningen!