Wat kost het steriliseren van een hond?
Door Sandra Rossen, dierenarts Dierenkliniek Almere-Stad
Waarom je hond steriliseren?
Het steriliseren van honden wordt veel gedaan in Nederland. Eén van de redenen om te steriliseren is dat de teef niet langer loops wordt en niet zwanger kan worden. Steriliseren kan echter ook nadelen geven als urine incontinentie, kanker en gewrichtsproblemen.
Wat is steriliseren
Bij het steriliseren halen we de eierstokken weg die de hormonen aanmaken. De baarmoeder blijft meestal zitten, mits deze er goed uit ziet.
Sterilisatie is een standaardingreep die onder algehele narcose gebeurt. Er wordt een kleine snede in de buikwand gemaakt, waarna de eierstokken verwijderd worden. Door de kleine snede en de onderhuidse hechtingen is een vervelende kap meestal niet nodig. Je hond kan dezelfde dag weer naar huis. Het risico op baarmoeder ontstekingen en melkkliertumoren wordt een stuk lager, mits je de hond op een jonge leeftijd al laat steriliseren.
De voor- en nadelen van sterilisatie
Bij de keuze voor steriliseren moet je vooral kijken naar het hondenras om te bepalen of dit wel moet en zo ja vanaf welke leeftijd. Het voordeel is dat honden die gesteriliseerd worden minder kans hebben op melkkliertumoren en baarmoederontstekingen. Het nadeel is dat bij een aantal rassen eerder gewichtsproblemen optreden, meer kanker voorkomt en urine incontinentie.
In zweden is een groot onderzoek geweest (tussen 1995 en 2006) met wel 1 miljoen honden die 10 jaar gevolgd werden. Gemiddeld kreeg 19% van de niet gesteriliseerde groep baarmoederontstekingen en 13% melkkliertumoren. Met heel veel variatie tussen de verschillende hondenrassen. Bij steriliseren wordt de kans op deze ziekten een stuk kleiner.
Uit een ander onderzoek, waarvan de resultaten in 2020 zijn gepubliceerd, blijkt dat sterilisatie ook kan zorgen dat juist meer ziektes bij sommige rassen voorkomen. Zo kunnen gewrichtsproblemen eerder optreden bij een aantal grote rassen als de Duitse Herder. Bij andere rassen als de Golden Retriever blijkt na sterilisatie meer kanker voor te komen. Ook is het ras afhankelijk of ze na sterilisatie urine incontinentie krijgen.
Het is dus belangrijk om een goede afweging te maken of sterilisatie noodzakelijk is en zo ja, op welke leeftijd. Er is een nieuwe handleiding gemaakt om te bepalen of het ras het beste gesteriliseerd kan worden en zo ja vanaf welke leeftijd. Wij gebruiken die handleiding in de kliniek om je goed advies te geven.
Baarmoederhalsontsteking hond
In de afgelopen jaren heb ik als dierenarts veel baarmoederontstekingen gezien in onze spoeddienst. Deze ziekte komt vrijwel alleen maar voor bij niet gesteriliseerde dames. Je moet je voorstellen dat de baarmoeder zo aan het ontsteken is, dat deze zich vult met pus. Je ziet in het begin niet heel veel aan het diertje, soms drinken ze wat meer of zijn ze slomer of krijgen ze een dikkere buik. Wanneer ze bij ons komen, staat zo een baarmoeder met pus soms bijna op springen. Dan moeten we acuut opereren. Omdat ze al best ziek zijn voordat we beginnen aan een operatie, is dit een veel groter risico dan alleen een sterilisatie. Het is een grote operatie waarbij naast de eierstokken ook de hele gevulde baarmoeder verwijderd moeten worden. Dit moet voorzichtig gebeuren omdat je niet wilt dat deze knapt en de buik bevuild.
Voeding aanpassen
Na de sterilisatie kunnen dieren veel sneller aankomen omdat ze minder hormonen aanmaken en dus minder calorieën nodig hebben. Minder eten geven of een voer geven met minder calorieën is daarom wel belangrijk. Vanuit de kliniek geven we daarom ook een voedingsadvies mee om ze mooi op gewicht te houden.
Laproscopisch of traditioneel steriliseren
Tegenwoordig zijn er twee manieren om te steriliseren. Dit kan bij ons via een kijkoperatie (we noemen dat laparoscopisch steriliseren) of via een traditionele sterilisatie. Bij de grotere honden adviseren we een sterilisatie via een kijkoperatie te laten doen omdat de eierstokken vrij diep in de buik kunnen liggen. Met de camera worden deze dan gemakkelijk gelokaliseerd en met een grijpertje en brander worden deze verwijderd. Bij kleine hondjes kunnen we er ook op de traditionele manier goed bij.
Wat kost sterilisatie hond
- Castratie: gemiddeld 175 tot 300 euro
- Sterilisatie: gemiddeld 300 tot 450 euro, afhankelijk van de grootte van de hond
De kosten van een traditionele sterilisatie van je hond inclusief narcose zijn gemiddeld ongeveer 300 tot 450 euro, hetgeen afhangt van de grootte van je hond. Wanneer je je hond laat steriliseren via een laparoscopische operatie is de prijs hoger. Dierenverzekeraars vergoeden meestal alleen de traditionele sterilisatie. De kosten van castreren van een hond zijn gemiddeld ongeveer 150 tot 300 euro omdat de ingreep iets eenvoudiger is. Verder hebben we andere veelvoorkomende dierenartskosten voor je op een rij gezet.
Welke verzekeraar vergoed sterilisatie?
Niet alle verzekeraars vergoeden de kosten van een sterilisatie of castratie. Bij sommige verzekeringen sluit je hiervoor een extra dekking af, bij de ander kies je een duurder pakket. In onze vergelijker kun je de dekking sterilisatie/castratie aanvinken en vergelijken. Zo zie je meteen welke hondenverzekeringen een vergoeding geven voor de sterilisatie of castratie van je hond. Let ook op de hoogte van de vergoeding, want dat verschilt per verzekeraar. Ook deze informatie zie je in de vergelijking.