Nerveuze kat
Door Yvonne Lindemans, gedragstherapeut voor katten
Nerveuze kat, wat kun je doen?
De drie “R”-en
Als je je kat eenmaal een beetje kent, dan is ze vaak zo heerlijk voorspelbaar. De meeste katten hebben behoefte aan routine en regelmaat met niet al te grote veranderingen in hun omgeving. Dat geeft hun rust en ontspanning.
Uit evenwicht
Door een verbouwing van de keuken merk ik dit weer eens temeer. Onze Flint is een kater met een nerveus karakter en snel uit zijn evenwicht. Hij vind het dus helemaal niets dat alles op zijn kop staat. Onze Gijs daarentegen is een stabiele kater. En hoewel hij overal met zijn neus bovenop staat, merk ik dat hij bij deze verbouwing toch ietsje schrikkeriger reageert op normale dingen. Maar ook ikzelf merk dat ik een beetje ontheemd ben in ons eigen huis en me soms iets minder relaxt voel. Ik heb dus ook wel iets van een kat weg of heeft de kat meer van ons dan we denken?
Deze eigenschap van katten kan voor veel stress zorgen. Afhankelijk van het karakter, socialisatie en de ervaringen van de kat. Maar kan juist ook helpen om een gedragsprobleem op te lossen.
Socialisatie
Ik moest ineens denken aan een kat die al maanden op de bovenverdieping van het huis bivakkeerde en waarbij mijn hulp werd ingeroepen. Ze wilde echt niet naar beneden komen, wat de eigenaar ook probeerde. De kat (of beter gezegd, de eigenaar) had inmiddels geleerd, dat als ze boven aan de trap ging zitten miauwen ze dan door de eigenaresse naar de begane grond gebracht werd.
Deze kat (inmiddels al een oudere dame) bleek als kitten bij een soort van broodfokker vandaan te komen. Was in de garage grootgebracht en had geen goede socialisatie gehad. Ze reageerde erg angstig op bezoek en was vooral erg angstig voor vuurwerk en harde geluiden. Helaas bleken ze ook nog eens in een wijk te wonen waar al heel vroeg in het seizoen illegaal vuurwerk werd afgestoken. Bij verder uitvragen bleek ook de zoon uit huis gegaan te zijn waar de kat een hele goede band mee had en dat viel samen met het ontstaan van het probleem.
Oorzaak achterhalen
Het is altijd lastig om de precieze oorzaak van een probleem te achterhalen. Maar door een aantal zaken uit te sluiten en goed naar het karakter, de normale reacties en gedrag van de kat te kijken, kom je een heel eind. Hoewel de zoon uit huis was gegaan en dit wel wat verandering in de routine had gebracht, leek het mij de meest aannemelijke oorzaak dat de kat ergens vreselijk van was geschrokken tijdens het naar beneden gaan. Hierdoor was er een negatieve koppeling met de houten trap ontstaan. En dit is dan ook de insteek geweest van het therapieplan.
Hoe simpel kan het zijn
In overleg met de eigenaar is het aanzien en gevoel van de trap veranderd door halve maantjes op de houten traptreden te plakken. Daarnaast is de eigenaar gaan trainen met de kat om haar te stimuleren steeds een stukje verder op de trap te komen. Ik had best wel wat resultaat verwacht, maar had niet voorzien dat de kat binnen anderhalve week na verandering van de trap, alweer zelfstandig naar beneden zou komen. Juist door de simpele aanpassing van de trap veranderde deze van een hele enge trap naar een ‘normale’ trap. Mede dankzij het belonen van elke verdere stap, kon de kat haar normale routine weer oppakken.
Fantastisch om te zien hoe snel en hoe simpel een probleem soms op te lossen is.
Top 3 kattenverzekeraars
Bij verzeker je huisdier vind je de beste dierenverzekering voor je hond of kat.
Alles over dieren
Alles over honden
Alles over katten
Nieuws honden
Nieuws dieren
- Vaccineren is meer dan zo maar even een prikje
- Maand van het gebit wat vergoedt je dierenverzekering
- Zorgplan hetzelfde als dierenverzekering
- Veel voorkomende schadegevallen en de aansprakelijkheid van je huisdieren
- Consumentenbond over huisdierenverzekeringen
- Wat is overspronggedrag
- Gedragstherapie voor huisdieren