Puppytraining: Trekken aan de lijn
Geplaatst: 12/04/2017
Tekst: Martin Gaus
|
Veel ongewenst gedrag naar andere honden ontstaat aan de lijn....... |
FRUSTRATIE...
Juist als ze aangelijnd zijn, blijken honden zich agressief naar naderende soortgenoten te gedragen. De basis voor dat agressieve gedoe is frustratie, die kan ontstaan als aangelijnde pups geen contact kunnen maken met andere honden. Zo’n puppy staat juist te popelen om dat wél te kunnen doen. Daarom trekt hij.
Soms wordt zo’n puppy gecorrigeerd met boze woorden, of een rukje aan de lijn, of wordt het hondje snel meegetrokken. Dat frustreert zo’n pup gigantisch: hij mag niet doen wat hij heel graag wil, en leert tegelijk ook dat de komst van andere honden niet leuk is. Bovendien krijgt hij aan de lijn vaak niet de kans de juiste lichaamstaal te gebruiken: hij moet niet zeuren, maar doorlopen. Daardoor raakt hij uiteindelijk zo opgefokt, dat zijn gedrag aan de lijn agressief wordt.
STAPJES NAAR SUCCES
Het beste is om de pup, in korte sessies, vanaf het eerste moment dat hij aan de riem zit, te leren niet aan de lijn te trekken door absoluut geen stap meer te zetten als hij wel trekt. Zodra de lijn slap hangt, begin je te lopen. En als de pup een paar stapjes, zonder te trekken heeft meegelopen mag hij wel naar die leuke hond toe, of even los van de lijn. Zo leert een hond dat niet trekken aan de lijn voordeel biedt en hoeft hij niet gefrustreerd te raken.
OPVOEDINGSFOUT
Het is bij deze aanpak van belang niet in een patroon te vervallen. Ik bedoel daarmee dat het niet de bedoeling is dat je voortaan steeds stopt als de lijn strak komt te staan en zodra de lijn slap is weer verder loopt. Want dan leer je de pup niet om niet te trekken, maar om even terug te komen om vervolgens weer te trekken. Dit is de meest gemaakte opvoedingsfout! De pup moet zich heel goed bewust worden dat het draait om die slappe lijn, niet om het even terugkomen of even inhouden. Hij moet steeds langer op u letten, misschien even gaan zitten, zich ontspannen en pas dan loopt u verder. Het is heel belangrijk deze oefening kort te houden en hem langzaam uit te breiden naar steeds wat stapjes meer.
Dit artikel is eerder verschenen in het blad Onze Hond