Hond likt veel
Geplaatst: 12/03/2024
Likt je hond meer dan normaal?
Wanneer je opmerkt dat je hond zich meer likt dan normaal, kan dit wijzen op stress of angst. Likken zorgt ervoor dat er endorfine vrij komt en je hond dus wat ontspant in stressvolle situaties.
Naast stress of angst kan de oorzaak ook medisch zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan pijn of misselijkheid. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende mogelijke oorzaken.
Verveling of stress
Soms likt een hond zichzelf of bijvoorbeeld random objecten zoals de vloer of de muur om te kalmeren als hij zich verveeld of gestrest voelt. Dit kan gebeuren als hij te weinig mentale en fysieke activiteit krijgt of als hij in een nieuwe omgeving is.
Pijn
Wanneer een hond ergens pijn heeft, zal hij deze plek likken om het gebied te masseren of te verzachten. Welke pijn de hond ervaart, kan erg verschillend zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als hij een spier- of gewrichtsblessure heeft. Een aantal mogelijke pijn oorzaken zijn:
- Artritis Artritis is een pijnlijke ontsteking van de gewrichten van de hond. Naast het likken, zal de hond ook proberen om dit specifieke gewricht te gaan ontzien. Bewegen doet immers pijn. Helaas is deze ziekte ongeneeslijk, maar kan wel verzacht worden met medicatie via uw dierenarts.
- Wonden Bij een wond zal de hond daar aan likken. Dit kan een ontsteking of infectie tot gevolg hebben. Een beschermkraag voorkomt dat de hond eraan gaat likken. van hoe ernstig ze zijn en vaak moet de hond een beschermkraag dragen om te voorkomen dat hij aan de wond blijft likken.
- Vlooien Vlooien veroorzaken jeuk, waardoor je hond gaat likken en bijten. Als hij dit vooral achter op de rug doet (op het gedeelte vlakbij de staart) en het zo erg wordt dat de vacht dunner wordt of de haren uitvallen, heeft je hond waarschijnlijk last van een vlooienallergie. Geef je hond een goed vlooienmiddel en ga naar de dierenarts als de klachten niet vermnderen.
- Andere oorzaken Andere redenen waarom de huid van je hond ontstoken kan raken zijn onder meer: mijten, ‘hotspots’,een hormonale ziekte, voedselallergie. Of dat er bijvoorbeeld iets tussen de tenen of in het zooltje zit (doorn of naald)
Het likken van de hond kan ook wijzen op bepaalde allergieën of maagproblemen.
- Voedselallergieën en huidirritatie Sommige honden kunnen allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen of milieu allergieën zoals pollen of schilfers. Dit kan leiden tot huidirritatie en dus tot extra veel likken.
- Voedselintolerantie Naast een allergie bestaat er ook intolerantie. Wanneer voedsel niet kan worden verteerd kan dit leiden tot misselijkheid, diarree, braken en ook extra veel likken of smakken.
- Maagproblemen Sommige honden kunnen maagproblemen hebben, zoals maagzweren of gastritis, wat kan leiden tot braken en likken.
Medische aandoeningen
In sommige gevallen kan veel likken een teken zijn van een medische aandoening, zoals diabetes of een schildklierprobleem. Een hondenverzekering voorkomt dat je bij de behandeling van aandoeningen en bovengenoemde problemen voor hoge kosten komt te staan.
Hond likt veel aan baas
Wanneer een hond jou juist likt in plaats van zichzelf, wijst dit niet op pijn of een medische oorzaak maar op acceptatie. Jouw hond erkend jou als baas van zijn roedel en vraagt om liefde, aandacht en verzorging. Niets mis mee dus!
Hond likt veel aan kruis
Honden zijn over het algemeen schone dieren en ‘maken schoon’ nadat ze buiten zijn geweest. Ze likken hun poten en wassen na het plassen hun ‘schaamstreek’. Dat is normaal gedrag.
Als de hond constant likt aan het geslachtdeel dan is er waarschijnlijk sprake van een aandoening. Dit kan duiden op anaalklierproblemen, blaasontsteking of voorhuidontsteking (bij reutjes).
Zoals je hebt gezien kan het likken verschillende oorzaken hebben. Heb je het idee dat je hond abnormaal veel likt, vraag dan professionele hulp van een dierenarts of hondentrainer.
Een dierenverzekering voorkomt in dit soort situaties dat je voor hoge kosten komt te staan. Check waarom een dierenverzekering zinvol is.
Stel dat je hond veel likt en een aandoening heeft, kun je dan nog wel een hondenverzekering afsluiten? Lees er meer over.